Senaste nytt

Filmpublicisternas årsmöte

Foto: Cawamedia

Filmpublicisternas förening delar årligen ut priser i kategorierna Filmpennan, Årets Filmpar, Årets PR-tupp och En särskild blick till personer som förtjänstfullt gjort insatser för svensk film. Måndagen den 3 april samlades delar av svensk filmbransch för att hylla 2022 års pristagare vid en ceremoni på restaurang Gubbhyllan på Skansen i Stockholm. 

Filmpennan 2022 tilldelas Kasia Syty med följande motivering:
Med energi och flyhänt ekvilibrism tar pristagaren recensioner i Nöjesguiden och lokalpress landet över till helt nya höjder. Med vaket öga bjuder hon in oss att dela otippade referenser, underhållande cineastiska observationer och högst personliga reflektioner. Hennes penna, som glädjande låter sig läsas i många publikationer, rör sig fritt mellan det populärkulturella och filmhistoriska, från amerikansk fiction till Bergmania. Att vår pristagare även lever sin filmiska passion blir vi varje sommar varse under veckan på Fårö dedikerad till mästaren, en festival hon leder med spirituell bravur.

Årets Filmpar 2022 tilldelas Marika Lindström och Sten Ljunggren för ”Bränn alla mina brev” med följande motivering:

I nöd och lust är ett tema som årets Filmpar flera gånger har trakterat på scen, på vita duken och i folkkära tv-serier. Sedan det grekiska dramats födelse har kärlek och svartsjuka tolkats och gestaltas på otaliga sätt. Årets pristagare gör det, som de scenkonstens virtuoser de är, med hela registret. Från berörande subtil finess till peripeti i en sprakande kortslutning hos karaktärer vars relation förmörkats av det förflutna – ett skådespeleri med sådan kemi att minsta molekyl sätts i gungning.

PR-Tuppen 2022 tilldelas Joakim Lundell för ”Feed” med följande motivering:

Mångkonstnär är ett epitet långt ifrån tillräckligt för att beskriva vår pristagare. Genom musiken, böcker, tv-produktioner och inte minst youtube och sociala medier har han vinnlagt sig en publik som de flesta bara kan fantisera om. Att drömmar ÄR genomförbara har han visat i ord och handling.  om producent för nydanande skräck lockade han helt nya målgrupper till våra biografer landet över och satte genast publikrekord. Och att nöjda biobesökare inte sviker visade de i särklass höga röstarsiffrorna vid vinsten av Guldbaggens publikpris. Då vår pristagare är ett kreativt fenomen och en förnyare som ständigt överraskar ser vi med (hög)spänning fram emot nästa filmiska krevad!

En särskild blick 2022 tilldelas Josefin Åsberg för scenografin i ”Bränn alla mina brev” och ”Triangle of Sadness” med följande motivering:

Det krävs en alldeles speciell kompetens i tanke och känsla för en produktionsdesigner att läsa och tolka ett manuskript. Övergripande färgsätta och hitta det rätta uttrycket förde mest skilda miljöer och världar. Vår pristagare har under året med ekvilibrism rört sig från 1930-talets Sigtuna till 2020-talets tropiska ö-värld, i modevärlden såväl som i den litterära, på land och till havs fritt mellan olika samhällsklasser. Med storslaget konstnärligt resultat!

Premienämnden som utser priserna består av: 

Jonas Pedersen Hardebrant, konsult (preses), Ann-Louice Dahlgren, PR-konsult, Jan-Olov Andersson, Aftonbladetoch Anna Carlson, skådespelare och Guldbaggejuryns ordförande.

Filmpublicisternas årsmöte

Filmpublicisternas förening delar årligen ut priser i kategorierna Filmpennan, Årets Filmpar, Årets PR-tupp och En särskild blick till personer som förtjänstfullt gjort insatser för svensk film. Onsdagen den 29 september samlades delar av svensk filmbransch för att hylla 2020 års pristagare vid en ceremoni på restaurang Gubbhyllan på Skansen i Stockholm. 

Tyvärr kunde inte samtliga pristagare närvara, Årets Filmpar och En särskild blick erhåller respektive priser vid en sammankomst senare i år.

Filmpennan tilldelas Björn Jansson, Sveriges Radio med följande motivering: ”Hans omisskännliga stämma i etern fångar varje vecka vår uppmärksamhet med belysande recensioner och välformulerade omdömen där ingenting är förutsägbart eller något lämnas åt slumpen. Från festivaler och galor ger han oss stilistiskt träffsäkra rapporter och tecknar målande porträtt över filmkonstens företrädare, både historiskt och i närtid. Med mikrofonen i public service tjänst både bildar och entusiasmerar vår pristagare lyssnarna med sin cineastiska professionalitet och guidar tryggt in i såväl biomörkret som till digitala plattformar, för möten med alla genrer.”
Filmpennan delades ut första gången 1962.

Årets Filmpar tilldelas Marie Göranzon och Johan Rheborg för filmen Orca med motiveringen:”Att skapa närhet och intimitet genom en dataskärm blev under pandemin nödvändigt för nära och kära. Att agera med en kollega genom ett filter, med högläsning och tillrättavisande. Att känsligt och gripande göra försök att mötas. Att digitalt hinna hitta varandra på allvar innan livet är förbi – det är stor skådespelarkonst!
Årets Filmpar utsågs första gången 1992.

Årets PR-Tupp tilldelas streamingtjänsten Draken Film, Göteborg filmfestival och motiveringen lyder:”Historiskt har flera av de heraldiska mött nederlag, under S:t Görans svärd eller Tengils horn. Som fabeldjurens konung har vår pristagare däremot framgångsrikt rönt välförtjänta cineastiska segrar och etablerade sig snabbt som digital pionjär i framkant med ett imponerande utbud. I pandemitider, när vi tycktes komma allt längre från varandra, bjöds vi in till gemenskap genom genreöverskridande kvalitetsfilm från alla världens hörn. När vi som bäst behövde en gemensam lägereld att värma oss vid sprutade hen bokstavligen eldfängt fram en flammande repertoar, hetare än någonsin. Må hända att det inte överensstämmer med det kinesiska horoskopet men 2020 var sannerligen Drakens år.”

En särskild blick tilldelas regissören och skådepelaren Josephine Bornebusch för filmen Orca med följande motivering:”I en tid när videosamtalen blev en livlina, och mänskliga relationer och interaktioner ställdes på sin spets, satte vår pristagare genialisk skärpa på elva individers känslor och behov. Likt den sociala späckhuggarens rörelsemönster, som med en karismatisk blinkning lånar namn till verket, följer vi i ena stunden med ner i djupet för att i nästa flyta på ytan. Genom nya digitala grepp, energi, begåvad och underhållande dialog vävs det mörka samman med det ljusa. När pandemin kändes som tyngst och Filmsverige låg i dvala göt hon nytt friskt liv i filmupplevelsen och fick oss att vilja Orca.”

Premienämnden som utser priserna består av: Jonas Pedersen Hardebrant, DocLounge (preses), Ann-Louice Dahlgren, PR-konsult, Jan-Olov Andersson, Aftonbladetoch Anna Carlson, skådespelare och Guldbaggejuryns ordförande.

Sommarcocktail med Lena T. Hansson och Peter Haber

Peter Haber, Jan Göransson och Lena T. Hansson

Den 22 juni firade Filmpublicisterna in sommaren som vanligt igen, efter ett års uppehåll med den traditionsenliga sommarcocktailen. I år flyttade eventet till restaurang Krogkonst härligt soliga uteservering på Skeppsholmen. Likt tidigare år gästades sommarcocktailen av framstående personligheter från svensk filmvärld. År 2021 hade Filmpublicisterna det stora nöjet att välkomna inga mindre än skådespelarna Lena T. Hansson och Peter Haber till ett exklusivt samtal modererat av Filmpublicisternas Jan Göransson.

Lena T. Hansson, född 1955, har varit aktiv inom filmen och scenens värld sedan hon var tolv år gammal. Hon har medverkat i ett flertal filmer, inkluderande ”Livsfarlig film” för vilken hon vann en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll, och arbetat med regissörer som Bille August, Suzanne Osten, Lars Molin och Mai Zetterling. Dessutom har hon framträtt i ett antal tongivande tv-serier såsom ”Tre Kärlekar”, ”Den Goda Viljan” och ”Fröken Frimans Krig”.

Peter Haber, född 1952, är kanske en av Sveriges mest namnkunniga skådespelare tack vare sin roll som Martin Beck i ”Beck”-filmerna. Utöver dessa har Haber medverkat i älskade filmer såsom ”Sunes sommar”, ”Tomten är far till alla barnen” och ”Män som hatar kvinnor”. Sammanlagt har han vid tre tillfällen blivit Guldbaggenominerad för sina prestationer i ”Sunes sommar”, ”Sommarmord” och ”Vita lögner”.

Filmpublicisternas sommarcocktail 2018 med Ewa Fröling

Filmpublicisterna bjöd in som tradtitionen bjuder till en sommarcocktail för 4-året på underbara 103-åriga Rosendals Wärdshus den 12 Juni 2018. Då det bjöds på välkomstdrink, flera olika viner, samt flera supergoda snittar.

Årets gäst är skådespelerskan Ewa Fröling. Ewa är en av Sveriges största skådespelerskor. Hon har varit verksam i en ansenlig mängd filmmetrar och scenframträdanden. Hon fick sin skådespelarutbildning vid Teaterhögskolan i Malmö och har bland annat spelat på Dramaten i uppsättningar som Shakespeares Kung Lear i regi av Ingemar Bergman och Tolvskillingsoperan. På bio slog Ewa igenom för den breda svenska publiken i Sally och friheten, för vilken hon erhöll priset för ”Bästa skådespelerska” vid Montreals filmfestival. Ewa har också gestaltat många färgstarka och komiska roller i filmer med signum Colin Nutley.

Filmpublicisternas årliga sommarcoctail

Eva Melander och Fredrik Ohlsson.
Eva Melander och Fredrik Ohlsson.

Den 21 juni arrangerade Filmpublicisternassin årliga coctail i den skira grönskan på Djurgården, närmare bestämt på Rosendals Värdshus.

Ett fyrtiotal medlemmar och andra gäster serverades vitt och sommartypiskt rosévin tillsammans med delikata snittar. Kvällens gäster var Guldbaggevinnaren tillika ena vinnaren av Årets Filmpar, Eva Melander och legendariske Fredrik Ohlsson. Eva Melander intervjuades av Lisa Widén från Filmregion Stockholm om hur karriären tagit vägen från Gävle via Teaterhögskolan i Malmö och en rad film- och teaterroller till 2016 års pris för bästa kvinnliga biroll i Flocken.
Stort jubel bland gästerna när det stod klart att ”Hemliga gästen” var Fredrik Ohlson som frikostigt bjöd på anekdoter ur sitt händelserika liv. Filmpublicisternas ordförande Jan Göransson hade ett ovanligt tacksamt intervjuobjekt som varvade svar på Jans frågor med högläsning ur memoarerna ”Ingenting är länge sedan”. Gästerna fick bl a veta att Fredrik Ohlsson blev störd vid inträdesprovet till Dramatens Scenskola och därför kom att utbilda sig vid Royal Academy of Dramatic Art. Och att han och livskamraten Siv Malmquist har mycket svårt att vara eniga i stort sett i alla frågor som rör deras gemensamma liv. Trots allt har de levt tillsammans sedan 1971.

– Det måste vara kärlek, sa Fredrik.

Mot slutet av intervjun sa han att bilden av honom kan vara skev. Ohlsson menar att han innerst inne är en tråkmåns med en vemodig och svart syn på livet och avslutade med att han gärna skulle vilja bli ihågkommen som en bra människa och en seriös skådespelare som älskade Shakespeare och Strindberg.

Filmmingel med Lena Rehnberg och Annica Bellander

Lena Rehnberg och Annica Bellander
Lena Rehnberg och Annica Bellander

 

Den 8 mars bjöd Filmpublicisterna in till ett inspirerande samtal med producenterna Lena Rehnberg och Annica Bellander.

Annica Bellander som producerade den fantastiskt framgångsrika En Man Som Heter Ove är nu rekryterad som producent till VD Lena Rehnbergs framgångsrika bolag Stella Nova films med filmer som Monica Z, Micke & Veronica, Sommaren med Göran och En gång i Phuket i bagaget. Det blev ett spännande samtal om både allvaret och lättsamheten inom filmproduktion och vikten av att göra film som publiken faktiskt vill gå och se på bio.

”Jag känner att det skulle kännas själadödande att jobba fem år med en film om den sen bara skulle ses av 5000 personer efter premiär”, sammanfattade Lena Rehnberg.

Efteråt minglade gäster och medlemmar tillsammans i Filminstitutets lunchrum där samtalen fortsatte och nya kontakter knöts.

Filmpublicisternas årsmöte

Filmpublicisternas pristagare 2015: Malin Levanon, skådespelerska, Jon Asp, journalist, Laura Munsterhjelm, agent. På bilden saknas Eva Melander. Foto: Ida Kjellberg
Filmpublicisternas pristagare 2015: Malin Levanon, skådespelerska, Jon Asp, journalist, Laura Munsterhjelm, agent. På bilden saknas Eva Melander. Foto: Ida Kjellberg

Filmpublicisternas förening utdelar varje år tre priser för att premiera personer som bidragit med utomordentliga insatser till svenskt filmliv; Filmpennan till en filmskribent, PR-tuppen för marknadsföringsinsatser och Årets Filmpar till en duo i filmen. Vid en ceremoni på restaurang Coco & Carmen i Stockholm utdelades 2015 års utmärkelser:

Filmpennan tilldelas Jon Asp
På hemmaplan i Aftonbladet, FLM, Upsala Nya Tidning och Fokus, och internationellt i Variety, utmärker sig mottagaren av årets Filmpenna för sin mångfacetterade kunskap om kultur i allmänhet och film i synnerhet. Han litar på sina egna sinnen och åsikter och vågar gå sin egen väg som krönikör, recensent, moderator, juryledamot och författare. Årets Filmpenna går till en som outtröttligt ser, uppskattar och skriver om all sorts film, oavsett längd och genre, och ger oss läsare något utöver det vanliga.

Filmpennan delades ut första gången 1962 och då var det Stig Björkman som förärardes den. Andra som tilldelats är bl a DN Filmfredag, Miranda Sigamder, Fredrik Sahlin, Cicci Renström-Suurna,

PR-tuppen tilldelas Laura Munsterhjelm.
Med kompromisslös professionalism och fingertoppskänsla har en av Nordens absolut främsta agenter, inte minst för Oscarbelönade Alicia Vikander, satt Sveriges, för att inte säga hela Nordens viktiga skådespelare på den internationella kartan. Genom att handplocka de främsta inom nordisk skådespelarelit har detta PR-geni skapat ett stall av nutida och framtida stjärnskott. Årets PR-tuppmottagare briljerar både på de nationella och de internationella arenorna. Det är oss ett sant nöje att för första gången få överlämna årets PR-tupp till en agent.

PR-tuppen har sedan 1986 delats ut till någon som gjort stora insatser för marknadsföring av svensk film. Bland tidigare pristagare märks t ex företagen Clavius, Zap Events, TastePR och Cinema Sweden.

Årets Filmpar tillfaller Malin Levanon och Eva Melander (i Flocken)
Som de två antagonistiska mammorna i Flocken övertygar och överträffar Årets Filmpar det mesta i skådespelarväg. Sällan har två karaktärer varit så osympatiska men samtidigt bottnat i okonstlad igenkänningsfaktor och verklighet. Var för sig gör de sina rolltolkningar med bravur, men det är när vi får se dem båda briljera i samma film som det blir något magnifikt och extraordinärt. I år blev de båda mycket välförtjänt Guldbaggebelönade. Som vi har längtat!

Årets Filmpar utsågs första gången 1992 och då var det Ernst Günther och Tord Peterson som belönades för Änglagård.

I juryn ingår Jonas Pedersen Hardebrant, Svenska Filminstitutet (preses), Elisabeth Johansson, Filmägarnas kontrollbyrå, Eva Marklund-Simmo, UIP, Andreas Degerhammar, TriArt och Jan Göransson, Svenska Filminstitutet.
Filmpublicisternas förening bildades 1937 och samlar i huvudsak personer som är verksamma inom PR, marknadsföring, distribution och många andra viktiga verksamhetsområden inom svensk filmbransch.

Filmpublicisternas katalog är här!

Jan Göransson, ordförande, och Jonas Pedersen Hardebrant, sekreterare, stoltserar med den nya uppdaterade katalogen.
Jan Göransson, ordförande, och Jonas Pedersen Hardebrant, sekreterare, stoltserar med den nya uppdaterade katalogen.

Äntligen är årets katalog (i färg!) klar.

Filmpublicisternas katalog är ett viktigt hjälpmedel för hela branschen. Katalogen innehåller telefon- och adressuppgifter till bland annat: biografägare, distributörer,
producenter, filmfestivaler, laboratorier, media, bildbyråer och organisationer.

Beställ katalogen här.