Filmpublicisternas årsmöte

Foto: Cawamedia

Filmpublicisternas förening delar årligen ut priser i kategorierna Filmpennan, Årets Filmpar, Årets PR-tupp och En särskild blick till personer som förtjänstfullt gjort insatser för svensk film. Måndagen den 3 april samlades delar av svensk filmbransch för att hylla 2022 års pristagare vid en ceremoni på restaurang Gubbhyllan på Skansen i Stockholm. 

Filmpennan 2022 tilldelas Kasia Syty med följande motivering:
Med energi och flyhänt ekvilibrism tar pristagaren recensioner i Nöjesguiden och lokalpress landet över till helt nya höjder. Med vaket öga bjuder hon in oss att dela otippade referenser, underhållande cineastiska observationer och högst personliga reflektioner. Hennes penna, som glädjande låter sig läsas i många publikationer, rör sig fritt mellan det populärkulturella och filmhistoriska, från amerikansk fiction till Bergmania. Att vår pristagare även lever sin filmiska passion blir vi varje sommar varse under veckan på Fårö dedikerad till mästaren, en festival hon leder med spirituell bravur.

Årets Filmpar 2022 tilldelas Marika Lindström och Sten Ljunggren för ”Bränn alla mina brev” med följande motivering:

I nöd och lust är ett tema som årets Filmpar flera gånger har trakterat på scen, på vita duken och i folkkära tv-serier. Sedan det grekiska dramats födelse har kärlek och svartsjuka tolkats och gestaltas på otaliga sätt. Årets pristagare gör det, som de scenkonstens virtuoser de är, med hela registret. Från berörande subtil finess till peripeti i en sprakande kortslutning hos karaktärer vars relation förmörkats av det förflutna – ett skådespeleri med sådan kemi att minsta molekyl sätts i gungning.

PR-Tuppen 2022 tilldelas Joakim Lundell för ”Feed” med följande motivering:

Mångkonstnär är ett epitet långt ifrån tillräckligt för att beskriva vår pristagare. Genom musiken, böcker, tv-produktioner och inte minst youtube och sociala medier har han vinnlagt sig en publik som de flesta bara kan fantisera om. Att drömmar ÄR genomförbara har han visat i ord och handling.  om producent för nydanande skräck lockade han helt nya målgrupper till våra biografer landet över och satte genast publikrekord. Och att nöjda biobesökare inte sviker visade de i särklass höga röstarsiffrorna vid vinsten av Guldbaggens publikpris. Då vår pristagare är ett kreativt fenomen och en förnyare som ständigt överraskar ser vi med (hög)spänning fram emot nästa filmiska krevad!

En särskild blick 2022 tilldelas Josefin Åsberg för scenografin i ”Bränn alla mina brev” och ”Triangle of Sadness” med följande motivering:

Det krävs en alldeles speciell kompetens i tanke och känsla för en produktionsdesigner att läsa och tolka ett manuskript. Övergripande färgsätta och hitta det rätta uttrycket förde mest skilda miljöer och världar. Vår pristagare har under året med ekvilibrism rört sig från 1930-talets Sigtuna till 2020-talets tropiska ö-värld, i modevärlden såväl som i den litterära, på land och till havs fritt mellan olika samhällsklasser. Med storslaget konstnärligt resultat!

Premienämnden som utser priserna består av: 

Jonas Pedersen Hardebrant, konsult (preses), Ann-Louice Dahlgren, PR-konsult, Jan-Olov Andersson, Aftonbladetoch Anna Carlson, skådespelare och Guldbaggejuryns ordförande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s