Filmpublicisternas årsmöte

Filmpublicisternas pristagare 2015: Malin Levanon, skådespelerska, Jon Asp, journalist, Laura Munsterhjelm, agent. På bilden saknas Eva Melander. Foto: Ida Kjellberg
Filmpublicisternas pristagare 2015: Malin Levanon, skådespelerska, Jon Asp, journalist, Laura Munsterhjelm, agent. På bilden saknas Eva Melander. Foto: Ida Kjellberg

Filmpublicisternas förening utdelar varje år tre priser för att premiera personer som bidragit med utomordentliga insatser till svenskt filmliv; Filmpennan till en filmskribent, PR-tuppen för marknadsföringsinsatser och Årets Filmpar till en duo i filmen. Vid en ceremoni på restaurang Coco & Carmen i Stockholm utdelades 2015 års utmärkelser:

Filmpennan tilldelas Jon Asp
På hemmaplan i Aftonbladet, FLM, Upsala Nya Tidning och Fokus, och internationellt i Variety, utmärker sig mottagaren av årets Filmpenna för sin mångfacetterade kunskap om kultur i allmänhet och film i synnerhet. Han litar på sina egna sinnen och åsikter och vågar gå sin egen väg som krönikör, recensent, moderator, juryledamot och författare. Årets Filmpenna går till en som outtröttligt ser, uppskattar och skriver om all sorts film, oavsett längd och genre, och ger oss läsare något utöver det vanliga.

Filmpennan delades ut första gången 1962 och då var det Stig Björkman som förärardes den. Andra som tilldelats är bl a DN Filmfredag, Miranda Sigamder, Fredrik Sahlin, Cicci Renström-Suurna,

PR-tuppen tilldelas Laura Munsterhjelm.
Med kompromisslös professionalism och fingertoppskänsla har en av Nordens absolut främsta agenter, inte minst för Oscarbelönade Alicia Vikander, satt Sveriges, för att inte säga hela Nordens viktiga skådespelare på den internationella kartan. Genom att handplocka de främsta inom nordisk skådespelarelit har detta PR-geni skapat ett stall av nutida och framtida stjärnskott. Årets PR-tuppmottagare briljerar både på de nationella och de internationella arenorna. Det är oss ett sant nöje att för första gången få överlämna årets PR-tupp till en agent.

PR-tuppen har sedan 1986 delats ut till någon som gjort stora insatser för marknadsföring av svensk film. Bland tidigare pristagare märks t ex företagen Clavius, Zap Events, TastePR och Cinema Sweden.

Årets Filmpar tillfaller Malin Levanon och Eva Melander (i Flocken)
Som de två antagonistiska mammorna i Flocken övertygar och överträffar Årets Filmpar det mesta i skådespelarväg. Sällan har två karaktärer varit så osympatiska men samtidigt bottnat i okonstlad igenkänningsfaktor och verklighet. Var för sig gör de sina rolltolkningar med bravur, men det är när vi får se dem båda briljera i samma film som det blir något magnifikt och extraordinärt. I år blev de båda mycket välförtjänt Guldbaggebelönade. Som vi har längtat!

Årets Filmpar utsågs första gången 1992 och då var det Ernst Günther och Tord Peterson som belönades för Änglagård.

I juryn ingår Jonas Pedersen Hardebrant, Svenska Filminstitutet (preses), Elisabeth Johansson, Filmägarnas kontrollbyrå, Eva Marklund-Simmo, UIP, Andreas Degerhammar, TriArt och Jan Göransson, Svenska Filminstitutet.
Filmpublicisternas förening bildades 1937 och samlar i huvudsak personer som är verksamma inom PR, marknadsföring, distribution och många andra viktiga verksamhetsområden inom svensk filmbransch.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s